The Technology Help Corner.

 Pages PREV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 NEXT
 

Hi everyone.

I've recently had an issue with my graphics card and was looking for some advice on probable cause before I feel the need to buy a new one.

Basically, seemingly at random, my screen will suddenly freeze, then flicker black, and windows will pop up with something along the lines of "The Nvidia Driver Kernal 3.011 has ceased operation and successfully recovered."

This occurred during game play of League of Legends, but it started before that and continued on while I was simply browsing with only the firefox window open.

It got to the point it was doing it every few seconds, which lead up to a blue screen of death.

I have a heavy suspicion on what it might be (overheating) but I'd like to hear other peoples words. Stats below.

OS: Windows 7 Home Premium 32-bit (6.1, build 7601)
Processor: AMD Athlon(tm) x4 630 processor (4 CPU, ~2.8 GHz)
Memory: ~4 gigs
Page File: 1840 MB used, 4810 avaliable

Display Driver stuff.
Name: NVIDIA GeForce 8800 GTX
Chip Type: Ditto
~ Total memory: 2 gig
Version: 9.8.13.1106
DDI Version: 10
Driver Model: WDDM 1.1

I got the 8800 way back when it first came out to give an idea of the age, and I have had a motherboard fry out on me with it in there. I didn't install any drivers recently, or any new hardware.

Thanks in advance.

Bentusi16:
-

Hi.

It might be a driver issue, install the latest drivers using "clean install" from the driver's installation menu.

It could probably be overheating, check your temps using CPUID Hardware Monitor or Speedfan. Safe operating temperatures on these cards are 90c if I remember correctly, but it really shouldn't reach anything above 75-80c. If the temps are indeed high use an air spray to remove dust from the fan (while the PC is turned off obviously).
If the problem still persists, then I think it may be the end of your graphics card lifetime.

Yeah, I have a pretty major problem:
My computer is, unfortunately, unable to charge... Well, it's slightly able to, if I angle the cord correctly, but otherwise, even when plugged in (I have a windows 77) and it states it's charging, the amount of charge in the battery slowly drops, one percent every one to four minutes. Before this happened, I was playing LA Noir, which my machine probably couldn't handle, so I'm guessing it's probably a hardware problem, maybe a short. Use of computer without battery results in the computer simply switching off instantaneously, without even booting up.

Or maybe the thing you insert the charger into is broken.

System specs:
Manufacturer: Toshiba
Model: Satellite C655
Rating: 5.1
Processor Intel (R) Pentium (R) CPU B950 @ 2.10 GHZ 2.10 GHz
Installed memory (RAM): 3.00 GB
System type: 64 bit operating system

Personal computer knowledge: Little to none.

wackymon:
Yeah, I have a pretty major problem:
My computer is, unfortunately, unable to charge... Well, it's slightly able to, if I angle the cord correctly, but otherwise, even when plugged in (I have a windows 77) and it states it's charging, the amount of charge in the battery slowly drops, one percent every one to four minutes. Before this happened, I was playing LA Noir, which my machine probably couldn't handle, so I'm guessing it's probably a hardware problem, maybe a short. Use of computer without battery results in the computer simply switching off instantaneously, without even booting up.

Or maybe the thing you insert the charger into is broken.

System specs:
Manufacturer: Toshiba
Model: Satellite C655
Rating: 5.1
Processor Intel (R) Pentium (R) CPU B950 @ 2.10 GHZ 2.10 GHz
Installed memory (RAM): 3.00 GB
System type: 64 bit operating system

Personal computer knowledge: Little to none.

Same thing happened to my old laptop, and I've seen another one that does that when I was in hardware class. It sounds to me like something is wrong with the charging port on your laptop. First thing I'd do would be to try a different charger that you know works and try it on your laptop. If that charger does the same thing then your charging port has either become disconnected from the motherboard or shorted out. While it is fixable it does require you to soldering.

I would recommend trying to find someone near you like geek squad and have them take a look at it. If it is the charging port that can probably be fixed for a cheaper price than just buying a new laptop.

I recently bought a laptop and the battery lasts about an 1hr 40-50 minutes. The laptop is a "refurbished" model so it could simply be the battery is a little older but just in case, I was wondering if there was a particular brand/type of battery I could get to give me an extra 2 or 3 hours?

The laptop in question is http://www.pcworld.co.uk/gbuk/laptops-netbooks/laptops/refurbished-laptops/packard-bell-easynote-tm80-rb-020uk-refurbished-15-6-laptop-blue-07576488-pdt.html

Jiffex:
-

Hi,
I'm not an expert but I think 1 hour 50 minutes is decent with medium use. Having said that you can contact Packard Bell support, or the shop you bought this particular model for more information. Alternatively you can just search replacement batteries online, although as you can see they are pricey and, I presume, less reliable than the originals.

I wasn't sure where to post about this, but here seems reasonable enough.

Just today I have not been able to see pages on The Escapist beyond the front page, clicking on threads or news articles just comes up with an empty page with some blue on it. This only happens on Firefox though which is kind of weird as Chrome seems to work fine (hence how I can post here). Chrome is my backup browser so I haven't really messed around with settings all that much, maybe that is why it is fine and FF has crapped out? I haven't noticed problems with other sites yet.

Maybe I'm cursed!

CriticalMiss:
I wasn't sure where to post about this, but here seems reasonable enough.

Just today I have not been able to see pages on The Escapist beyond the front page, clicking on threads or news articles just comes up with an empty page with some blue on it. This only happens on Firefox though which is kind of weird as Chrome seems to work fine (hence how I can post here). Chrome is my backup browser so I haven't really messed around with settings all that much, maybe that is why it is fine and FF has crapped out? I haven't noticed problems with other sites yet.

Maybe I'm cursed!

You can always yell at kross here and they can help you. There seem to be a lot of glitches with the site recently, so it is most likely a technical issue.

So yeh, Ihave a very /prob lamatic /probalem... my keyboard is currently being com/pletely off he \watlls, ?Phas a s lah before it,sll
l is lefts/pace, H moves to he tleft, k is do\wn, here's a stlah before |W and ?Psl, and tons of oher hings.tt

sorry if it's illegible, my com/puter is sim/ply not \working.

wackymon:
So yeh, Ihave a very /prob lamatic /probalem... my keyboard is currently being com/pletely off he \watlls, ?Phas a s lah before it,sll
l is lefts/pace, H moves to he tleft, k is do\wn, here's a stlah before |W and ?Psl, and tons of oher hings.tt

sorry if it's illegible, my com/puter is sim/ply not \working.

Have you tried using a different keyboard? You know to check if it's your PC or yout board that's busted?

Eleuthera:

wackymon:
So yeh, Ihave a very /prob lamatic /probalem... my keyboard is currently being com/pletely off he \watlls, ?Phas a s lah before it,sll
l is lefts/pace, H moves to he tleft, k is do\wn, here's a stlah before |W and ?Psl, and tons of oher hings.tt

sorry if it's illegible, my com/puter is sim/ply not \working.

Have you tried using a different keyboard? You know to check if it's your PC or yout board that's busted?

I Have a laptop, so this is pretty much my only keyboard. I don't have any other.

wackymon:
I Have a laptop, so this is pretty much my only keyboard. I don't have any other.

Bit of a late reply, I assume you checked the keyboard setting (it's not set to Chinese or something?).

Since it's a laptop your options are a bit limited. You could still try to attach a separate keyboard, possibly clean it out or (and I hope this isn't the case) you'll need to get it replaced.

Eleuthera:

wackymon:
I Have a laptop, so this is pretty much my only keyboard. I don't have any other.

Bit of a late reply, I assume you checked the keyboard setting (it's not set to Chinese or something?).

Since it's a laptop your options are a bit limited. You could still try to attach a separate keyboard, possibly clean it out or (and I hope this isn't the case) you'll need to get it replaced.

Don't Have it on chineze... And don't own a separate keyboard...

wackymon:
-

It's pretty clear that your keyboard may be faulty. There's not anything else you can really do except plugging in an external one, and since you don't own a keyboard you can try borrowing or buying one. I'm not sure what kind of technical advice you want from this thread.

Hello everyone Ive been having an issue with something i just cant find the answer too.
So a little while ago my rig would start to stutter a bit here and there no big deal, But out of nowhere every single time i lose the slightest bit of connection it goes into a frenzy and i have to shut down. Sound becomes cut and unintelligible and my ability to do anything on the computer is halted by it. I believe it is caused by my wireless card but i have no idea of telling. If anyone could assist me on the issue it would be appreciated

Time of this report: 6/10/2013, 20:16:10
Machine name: ASROCK
Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.130318-1533)
BIOS: BIOS Date: 09/04/12 23:08:08 Ver: 04.06.05
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz (4 CPUs), ~3.4GHz
Memory: 8192MB RAM
Available OS Memory: 8080MB RAM
Page File: 2726MB used, 13430MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 11
Card name: NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce GTX 550 Ti
DAC type: Integrated RAMDAC

802.11n Wireless LAN card

Sinisterair:
-snip

Those kinds of system hangs can mean a lot of things, however if you are certain that the WiFi card causes it you should remove it for a while, uninstall it's drivers and see how it goes.

so, i'm running windows 7 home premium 64-bit on my desktop
occasionally, i like to do simple little animations (aka talksprites), and when i started the program that was best for it was gimp.
however, later i discovered a problem, which i have yet to find a solution for. when i install and try to run gimp (so far i've tried with the latest version), it hangs when it tries to load fonts. now, maybe if i waited a little longer it might work, but i really don't think i should have to sit through the program being completely frozen (to the point where windows asks me if i want to end the program or not) just for it to start up.
i really don't have any other good alternatives for making gifs/talksprites. does anyone know the solution to this?
i imagine it has something to do with custom fonts... i know i have ~335 fonts installed, but i have no idea how many are custom. besides, i want to keep my custom fonts. i'm not going to give them up just for gimp.
i'd be super grateful if anyone could help me.

saluraropicrusa:
-snip

I think that you will have better chances of solving your problem if you make a separate thread. Chances are I'm the only one visiting this one..

Hi, not a huge problem but I thought I'd ask for some advice. I've got a pretty decent rig I built myself, but most of my knowledge of computer parts is... limited. I (kind of) know what goes where and can get things working, but I couldn't tell you why it does it.

So anyway, I've been thinking about upgrading to be ready for the new generation (And to finally play Skyrim in Ultra High), but I wasn't sure which parts I should replace or which are fine as they are. I'm hoping not to break the bank as well (No Titan graphics cards in my future, sad to say). Here are my specs, any suggestions?

Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit SP1

CPU: AMD Phenom II X4 965 Deneb 45nm Technology

RAM: 8.00GB

Motherboard: AMD Corporation 970A-D3 (CPU 1)

Graphics Card: 1024MB NVIDIA GeForce GTX 550 Ti (EVGA)

Also I was wondering how I can tell the wattage for my power supply? I got it in 2008, so it could probably use swapping out.

Mcoffey:
-snip

Your PC looks pretty decent to me, how are you not able to play Skyrim at ultra? Anyways, you could get a 760 (when it's released) but I think it's a better idea to save your money and get a more substantial update in the future, such as an FX 8350 CPU as well.
As for the PSU, the only way to find out the wattage is to open your case and check on its markings.

Is there any way to turn off the autoplay option for videos on the Escapist?

I'm considering getting a new PC, like tomorrow, since mine is extremely bad. Has worked for me for a few years since I hardly played games on the PC except for MMOs that usually don't require much. The past few months I've migrated back to PC gaming, but I'm starting to tell it's not gonna last much longer. Been unable to play lots of games lately and will start FFXIV: ARR in a few days... and I don't even pass minimum.

I'm completely clueless when it comes to computer specs. Have read lots of charts and located parts, and so far this one seems best for the price:

Intel® Core™ i5-3350P Processor
8GB DDR3 RAM 1333MHz
GeForce® GT640 3GB

Another one is:

Intel Core i5-3350P processor / 3.1 GHz
AMD Radeon HD 8470 2 GB
8 GB DDR3 RAM

Both cost 5500SEK(~$845) and is about as far as I'm ready to go. I got money, but I dislike wasting so much on a PC. >.<
Is anything extremely shit, and should I go with something else?
FFXIV: ARR requires GeForce GTX 660, AMD Radeon HD 7950 or higher for recomended. I'm not sure how graphic cards work, since higher numbers only mean better card sometimes...
My current graphic card is usually what keeps me down, so I wouldn't want to replace shit with crap.

My current shit specs:
AMD Athlon(tm) II X3 435 Processor
4GB DDR2 RAM
ATI Radeon HD5450 1GB
Windows 7 x64

Edit: Did some more checking and decided to go with the GeForce PC. It's worse than GTX 660, but a shitload cheaper and still four times better than my current card. I'm kind of convinced that they make the video cards complicated on purpose so the regular man won't understand shit.
Wish I knew how to build my own PC. D:

DanielBrown:
-snip

Honestly both PCs are pretty shit for the money and not much of an improvement compared to what you have now. Try finding a shop which does custom builds, for $800 you can do sooo much better than that, take a look at this for example.

AWAR:

DanielBrown:
-snip

Honestly both PCs are pretty shit for the money and not much of an improvement compared to what you have now. Try finding a shop which does custom builds, for $800 you can do sooo much better than that, take a look at this for example.

Actually decided to go a bit more expensive and took a return copy of a way better PC. Went from below minimum on FFXIV: ARR to flying past recomended like it's nothing(got my sexy GTX660).

Have tried finding such sites in Sweden, but can't find anything like it. There was one I fiddled with and took the cheapest and middle options, for the important stuff. Final price came out at 11000SEK(so $1700 >.<). When this one starting to get a bit older I'll take a shot at upgrading it myself, or with the help of some store.
Thanks for responding. :)

DanielBrown:
-snip

I just noticed Swedish prices on hardware are much higher compared to the rest of Europe :P.

Oh well, now the pre-builts don't seem that bad after all. Good luck with your new system.

I apologize if this is in the wrong area, but can anyone recommend a good keyboard remapper?
Specifically I'm looking for something that will let my swap map movement from the arrow keys to WASD for some old RTS's I'm playing.

I've tried quite a few thus far, but they either don;t seem to work at all, or they require a full reboot to take effect.
Is that just the alternative I'm stuck with or is there a better program?

So far I've tried:
Auto Hotkey
Sharp Key
Glovepie
and Keytweak

Again, I'm sorry if this is in the wrong area. If it is, could someone please direct me to where it would be appropriate?
Thanks!

ok, hope i am right here.

today i cleaned my CPU fan because it was dusty (and yes, i did switch off the power supply before disconnecting the cable). after building it in, connected all the cables like mouse, keyboard, etc, my pc doesnt start. nothing happens. no fans, no lights, nothing.

i opened my case again to see if i accidentally ripped out an important plug or anything that is not connected. but thats not the case. the cable for the "turn on" switch is still in place so as everything else. i even tried a different power cable but this dint help either. so i tried only having the power cable connected. no mouse, monitor, etc, but with no avail.

my pc is just over a year old. i build it together my self, which i have been doing for nearly 10 years. so i know what im doing.
could it be that the power supply just like that doesnt work after being disconnected from the power? i have absolutely no idea what the hell is going there that after cleaning the CPU fan the pc wont start at all. yesterday everything worked fine. no power failure,no errors, nothing.
i hope someone here has an answer to my frustrating problem.

thanks

Metalrocks:
-snip

This might sound a bit silly, but did you remember to switch your PSU on?

AWAR:

Metalrocks:
-snip

This might sound a bit silly, but did you remember to switch your PSU on?

yes, i did.
and i see now that i forgot to mention it.

Metalrocks:
-snip

This is usually an issue of something not being plugged correctly. After you triple check every plug, try to run with just the bare essentials- CPU cooler, 1 stick of ram, no graphics card if you have internal graphics, mouse and keyboard.

thanks for the help, but i gave it to the shop and they figured out that the motherboard short circuited. i really dont know how this could have happened by just removing the fan but there it is.

thanks again for help.

I has a serious problem, i can not get large pictures to display on my desktop at their original size centered or tile, it always squishes them smaller and makes vectors look like they were drawn by me in paint
I also can not seem to increase my screen resolution past 1152x860 for some reason, i use an old Dell e772p screen, this is annoying

ASUS CG8250
Intel i7 3770 3,4ghz
ram 12
nvidia geforce gtx560 ti
Windows home premium service pack 1

ALSO please tell me that getting a keyboard with a USB connection will fix occasional the weirdass distortions of the mouse pointer and always unresponsiveness of the keyboard when i start computer until restart
I have one hole for old keyboard contact and no such hole for mouse, it has a picture of mouse and keyboard i think

Vicarious Reality:
snip

Download and install the latest nvidia drivers. The 1152x864 might be the maximum resolution supported by your monitor. Honestly, it's such a waste of good hardware to play on ancient 17" CRT screens.
The mouse distortion is almost certainly .. a mouse problem. The PS/2 port on the back of your computer is for both a mouse and keyboard. As for the unresponsiveness of the keyboard, can you be any more clear than that?

AWAR:

Vicarious Reality:
snip

Download and install the latest nvidia drivers. The 1152x864 might be the maximum resolution supported by your monitor. Honestly, it's such a waste of good hardware to play on ancient 17" CRT screens.
The mouse distortion is almost certainly .. a mouse problem. The PS/2 port on the back of your computer is for both a mouse and keyboard. As for the unresponsiveness of the keyboard, can you be any more clear than that?

Yeah, i dont really have money for a good flat monitor, i know the port is for both mouse and keyboard, but i dont know how you put two cords in one hole?
The keyboard and mouse stops working about 15 seconds every 30-90 seconds if i use the internet too much, about once a day does not seem to happen nearly as often with games
Also it stops working sometimes entirely and i have to shut down, start and restart the computer to get it to work again
I have the latest drivers
I am not sure why the mouse would do this, change cursor icons randomly and be slightly misaligned and squished out
It is a cheap xl-750bh mouse i got when my razer naga crapped out from life

Could this be a memory problem, i just changed virtual memory to about 20-50000mb from like 18k and the problems seem lessened
Also sometimes when i shut off the computer it sometimes keeps going after shutting off windows, with black screen and tower noise, have to flick the power switch on cord splitter and then when it starts after that it shows some bios thing where it says to start in safe mode or normal, which i always pick normal

 Pages PREV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 NEXT

Reply to Thread

Your account does not have posting rights. If you feel this is in error, please contact an administrator. (ID# 62222)